TOP termékek

Tippek és ötletek

Hogyan válasszunk koszorút?

2022.09.01 16:39
Hogyan válasszunk koszorút?

Temetésre kell menned de tanácstalan vagy hogy mit és hogyan llik? Segítünk...

Koszorúra számos alkalom során szükség lehet, általában a temetést és a megemlékezést társítjuk a koszorúkhoz, de egyéb alkalmakkal is találkozhatunk. Szerencsére nem kell ma már személyesen intézni minden koszorú rendelést, hanem lehetőség van online vagy telefonon rendelni. 

Hogy mekkora koszorút illik készíttetnünk a temetésre, azt mindenekelőtt az határozza meg, hogy az elhunyt közeli családtagunk, távolabbi rokonunk, barátunk vagy ismerősünk volt-e. Másodsorban a temetés jellege határozza meg. Vagyis hogy hagyományos koporsos temetés, urna sÍros temetés esetleg kollmbáriumban helyezik örök nyugalomra az elhunytat. 

A koporsós és urnás temetésnél egyaránt lehet koszorút csináltatni de utóbbinál lényegesebben kisebb mérteben készülnek. Míg a hagyományos temetésnél az úgynevezett főkosozorúk akár 1,5 m átmérőjűek is lehetnek (-értelemszerűen a közvetlen családtagok készíttetik) addig az urnás sÍroknál a fő koszorú mérete nem haladja meg a 60cm-t.

A távolabbi rokonok a hagyományok szerint az eggyel kisebb méret kategóriába eső domb vagy görög koszorút rendelik. A kínálat  igen változatos, így már csak egyéni elképzeléseink befolyásolják, hogy milyen megjelenésű koszorút választunk közülük.

A sírcsokor rendelése azoknak ajánlott, akik részéről a koszorú eltúlzott lenne, mert csak távolabbi ismerősei voltak az elhunytnak. A sírcsokor ugyan méretében jóval kisebb egy koszorúnál - 40-50 cm-es, 10-20 szál virágot tartalmaz -, de öröközöldjeivel és gyásszalagjával méltó virágdísz a kegyelet lerovására. 

Amennyiben a szertartés kolumbáriumban (urnákat őrző emlékhely temetőben, templomban) történik, úgy a koszorú helyett sírcsokor a javasolt kegyeleti készítmény a közvetlen családtag(ok) részéről és mindenki más csak egy egy szál virággal rója le a kegyeletét. 

Aki a temetésen valamilyen okból nem tud részt venni, annak is illendő részvétét virággal kifejezni a gyászoló család felé. Ezt a célt szolgálják a gyászcsokrok vagy részvét csokrok, melyeket a család címére kézbesítenek, az illem szerint részvétet kifejező kísérőkártyával.

Mikor a koszorú típusa már kiválasztásra került, a következő fontos kérdés, hogy milyen színű virágok díszítsék. Sokféle szempont felmerülhet ilyenkor, hiszen a virágok a kegyeleti virágdíszekben amellett, hogy szépek, bizony beszédesek is. Amennyiben az elhunytnak volt kedvenc fajtájú vagy színű virága, természetesen érdemes ezt előnyben részesíteni a koszorú rendelésekor. Azonban, ha magunknak kell döntenünk a virágokról, fontos tudni, hogy a különböző színek milyen jelentéssel bírnak.

Fehér: Koszorúk fehér virágból nagyon gyakran készülnek temetésekre. Egyrészt, mert ez egy semleges szín, mellyel igazából nem tudunk tévedni. Másrészt viszont jelentése miatt is sokan választják, hiszen az ártatlanságot, a tisztaságot jelképezi. Távoli hozzátartozók az elhunyt életkorára való tekintet nélkül is készíttethetik fehér virágból a koszorút vagy a sírcsokrot, egyébként pedig gyermekek, fiatalon elhunytak számára szokás ezt választani.

Piros: A másik leggyakoribb szín a koszorúkban. Ősidők óta a szeretet, a szerelem jelképe, ezért elhunyt feleség, férj, szülő vagy közeli barát részére ajánlott piros virágból készíttetni a kegyeleti virágdíszt.

Rózsaszín: A rózsaszín virágok gyönyörű, élénk színe a fiatalságot és a nőiességet szimbolizálja. Fiatalon elhunyt nők számára készíttethetünk ilyen virágokból koszorút.

Lila: A lila a rózsaszín mélyebb, érett árnyalatával az idősebb nő jelképe a virágszínek szimbolikájában.

Vegyes színek: Nagyon sokan választanak vegyes típusú és színű virágokból is koszorúkat. Ne féljünk merészebbek és kreatívabbak lenni, hiszen szép jelentéssel bír ez a megoldás is. A sokszínűség azt szimbolizálja, hogy az élet minden esetben győzedelmeskedik a halál felett. Így gyakorlatilag vegyes színekből gyönyörű csokor állítható össze bárki részére.