TOP termékek

Tippek és ötletek

Több oxigén, friss levegő

2021.08.11 16:20
Több oxigén, friss levegő

Több oxigén, friss levegő, avagy szobanövény az otthonunkban vagy az irodánkban. 

       Nos, bármilyen meglepő, a szobák levegője jóval szennyezettebb, mint a kinti levegő. Ráadásul függetlenül attól, hogy nagyvárosban lakunk vagy sem. A lakásunkban lévő bútorokból, azok festékanyagaiból, a műanyagokból, a szőnyegekből, a függönyökből és a ragasztókból áramlik a formaldehid. Ennek a koncentrációja télen, a fűtésszezonban még inkább megemelkedik. Elég rémisztően hangzik, ugye? Azokban az otthonokban, ahol dohányoznak – és ezáltal több száz mérgező anyag kerül a levegőbe – szintén érdemes légtisztító növényekkel megemelni a levegő oxigéntartalmát. Főzés közben szén-dioxid és szén-monoxid kerül a levegőbe. 

     Sok irodaházban nincs lehetőség arra, hogy ablakot nyissanak. A légkondicionálók a kinti levegőt forgatják vissza. Emiatt nyáron friss levegő helyett a szomszédos gyorsétterem menüjét érezzük. Télen, a fűtésszezonban a kinti szmogos levegő árad be. Manapság egylégterűek az irodák. Akár 40 ember is összezsúfolódik egy helyiségben. Délutánra sokaknak megfájdul a feje, álmosság gyötri, nem tud koncentrálni a munkájára, egyre stresszesebb a hangulat. Ezek a tünetek az oxigénhiány következményei és nem lehet kávéval kiküszöbölni. 

     Ha csak egy darab légtisztító növényt helyezel a számítógéped mellé, máris tettél egy kis lépést a saját és a kollégáid egészségéért.

     De térjünk rá a lényegre! Milyen növényekről beszélünk? íme néhány példa...

  • Dracaena (sárkányfa, sárkányvérfa) Miután fényszegény helyen is remekül fejlődik, az irodák és termek egyik legszebb és leghálásabb növénye lehet. Irodai környezetben helyezzük a számítógépünk közelébe, hiszen megszűri a káros anyagokat.
  • Areca pálma (aranypálma) Szépen fejlődik félárnyékos szobában is, míg a tűző napot nem kedveli.  Az areca pálma az egyik leghatékonyabb légtisztító növény a NASA kutatásának értékelése szerint.
  • Ficus (csüngőágú fikusz) Sötét levelű fajtája kedveli a félárnyékos szobákat, míg tarka változatát inkább világos helyen érdemes tartani. Fontos megemlíteni, hogy a növény mérgező, veszélyt jelenthet kisállatainkra. Remekül párásít és ezáltal megköti a levegőben lévő mérgező anyagokat. Irodában kitűnő pormegkötő, harcol a káros mikrobák ellen és ezen felül esztétikai élvezet is nyújt.
  • Sansevieria (anyósnyelv, fácánlevél) Az anyósnyelv közismerten igénytelen szobanövény, amely kifejezetten jól bírja a sötét helyeket és elviseli az időnkénti kiszáradást is; értendő ezalatt a télen túlfűtött lakások száraz levegőjét. Ha jót akarunk magunknak, akkor a hálószobában helyezzük el, ugyanis éjszaka termeli a legtöbb oxigént.